Vad är problemet med Wolodarski?
Det stormar kring Bonnier News nya organisation där Peter Wolodarski blir affärsansvarig för Bonniers alla dagstidningar. Men vilket är det stora problemet med Wolodarskis roller?
NYHETSBREV – 11 sept 2024
AKTUELLT: Mediestödet som politiskt slagträ
ANALYS: Vad är problemet med Wolodarski?
TECKEN I TIDEN: Bonnier söker tidskriftsstöd
Danskt mediestöd används som slagträ
Ni beter er så illa att ni borde förlora mediestöd. Den åsikten framför Mogens Jensen, mediepolitisk talesperson för danska socialdemokraterna, med anledning av turerna kring valet av styrelseordförande för Danmarks största mediehus JP/Politiken.
Jag har tidigare skrivit (här och här) om striden om ordförandeposten i JP/Politiken som slutade med att Schibsteds tidigare Sverigechef, Raoul Grünthal, fick ta över klubban.
Debatten har fortsatt i Danmark och handlat om två olika frågor. Dels hur det gick till när den ena ägarstiftelsen kom överens med den tidigare ordföranden Lars Munch om en rekordlön för att han skulle göra comeback, dels hur den andra ägarstiftelsen agerade när de sparkade ut styrelsemedlemmar och betalade ut stora engångssummor.
Den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen (ungefär Bolagsverket men med tillsynsansvar över bolag och stiftelser) har kritiserat båda stiftelsernas agerande. Och det är med anledning av den kritiken som socialdemokraternas talesperson nu menar att detta borde påverka mediestödet för koncernen.
“När man får stora offentliga stöd, som både Jyllands-Posten och Politiken får, har man ett större krav på öppenhet, gott ledarskap och självklart det helt grundläggande att följa stiftelse- och företagslagstiftningen. Det är en besvärande omständighet att detta har pågått medan man fått miljoner i offentligt stöd”, säger Mogens Jensen till tidningen Berlingske.
De svenska mediehus som nu blir allt mer beroende av mediestöd – och de tidskrifter som ställer krav på att också kunna bli försörjda av skattemedel – bör kanske fundera över vad det innebär att verksamheten blir allt mer beroende av politiska beslut som har en tendens att kunna ändras snabbt när opinionsvindarna blåser.
Är det bra att Wolodarski styr över 40 dagstidningar?
Finns det något problem med att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski blir chef över mer än 40 dagstidningar i Sverige? Jo, det finns ett problem – men det går lätt att åtgärda.
För ett par veckor sedan kunde Dagens Media avslöja att Bonnier planerade att dela upp verksamheten inom Bonnier News i två delar. I den nya organisationen kommer alla B2B-titlar ledas av Peter Fellman, som är både chefredaktör och ekonomiskt ansvarig för Dagens Industri. Alla konsumenttitlar, främst dagstidningar och tidskrifter, kommer att styras av Peter Wolodarski som också är chefredaktör och ekonomiskt ansvarig, fast på Dagens Nyheter.
Jämfört med dagens situation när en person, vd och koncernchef Anders Eriksson, är chef över alla dessa 200 varumärken känns det kanske inte som någon större förändring. Men ändå har det blivit en debatt där framför allt Expressens redaktion har reagerat mot att de ska hamna under Dagens Nyheter. Dagens Media har skrivit flera gånger om detta och i förra veckan ägnade Mediepodden, med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten, en stor del av programmet åt att diskutera frågan.
Jag ska inte upprepa alla argument som hörts i debatten men jag vill lägga till en aspekt som jag tycker kommit bort – och den handlar inte om Peter Wolodarskis dubbla roller utan om hans tre roller. Men för att förklara vad jag menar behövs lite bakgrund.
Bonniers medieverksamhet har i många decennier präglats av en mycket långtgående decentralisering. Detta fungerade väldigt bra under lång tid men innebar också att nästan ingenting samordnades. När digitaliseringen började påverka verksamheten på allvar för 25 år sedan blev det uppenbart att detta inte bara blev väldigt dyrt utan att det också innebar att utvecklingen gick för sakta och gav dåligt resultat.
När Anders Eriksson blev vd för Bonnier News 2016 bröt han mot den tidigare decentraliserade modellen. Han tog i stället själv vd-rollen i nästan alla dotterbolag, inte bara AB Dagens Nyheter och Expressen AB utan även mindre bolag i koncernen ner till tryckeribolaget Bold Printing Malmö AB. Allt detta för att försöka få hela organisationen att fungera som en helhet.
Min uppfattning är att detta var väldigt klokt och helt nödvändigt för att kunna skapa en framgångsrik digital medieverksamhet. I dag är försäljning, teknik och administration centraliserat medan journalistiken är så lokal som möjligt för att vara nära kunderna.
Organisationen har samtidigt vuxit enormt. 2019 köpte Bonnier News alla Mittmedias lokaltidningar och året efter köptes även Hallpressens titlar. Därefter har man fortsatt att växa genom att bland annat köpa delar av Gota Media och Readly för att på senare år även köpa dagstidningar i Finland och Irland.
Det finns samtidigt väldigt stora skillnader mellan det som kallas B2B och B2C (konsumenttitlar) inom nyhetsmedier. Att sälja prenumerationer till företag fungerar helt annorlunda än att sälja till vanliga konsumenter. Jag tror därför det kan vara klokt att genomföra den uppdelning med de två Petrarna som chefer, som nu är på gång.
Var ligger då problemet?
Kritiken från Expressen mot att de ska “ligga under Dagens Nyheter” handlar självklart mycket om kultur och prestige. Expressen har genom historien varit en föraktad kvällsblaska medan Dagens Nyheter var den malliga morgontidningen. På 1900-talet tjänade Expressen ofta massor av pengar medan DN under många år var en halvdålig affär. I dag är rollerna i ekonomiska termer närmast ombytta, vilket självklart gör det ännu svårare för Expressen att acceptera att DN:s chefredaktör ska besluta om deras budget.
Den nya organisationen bygger på att Peter & Peter är ansvariga för ekonomin inom sina affärsområden medan de redaktionella besluten tas av redaktionen på respektive titel. Inom B2B är detta relativt okomplicerat eftersom skillnaden mellan titlar som Dagens Medicin och Fastighetsnytt är så tydliga. Varje titels ekonomiska resultat är också enkla att se.
Inom B2C är det betydligt svårare att avgöra vem som bidrar till det ekonomiska resultatet. Det är här det börjar bli knepigt med Peter Wolodarskis andra roll, den som innebär att han inte bara är affärsområdeschef utan också redaktör för en av tidningarna.
Säg nu att försäljningen av Bonniers bundlade +Allt-abonnemang går strålande och att Bonnier News har råd med ännu en korrespondent i USA. Vilken tidning bör då anställa den nya korren? Svaret är rimligen den som har råd. Men vem som har råd beror på vem som får tillgodoräkna sig intäkterna från +Allt.
I dag bygger fördelningen av dessa intäkter på att den som säljer prenumerationen får intäkten. Samtidigt har jag fått uppgift om att det är Expressen som alltid är den näst mest lästa titeln när man ser hur prenumeranterna tar del av innehållet. Från Expressens håll kan man då hävda att det är deras redaktionella kostnader som genererar intäkter åt Örnsköldsviks Allehanda och VLT medan Expressen själva blir utan.
När det är Anders Eriksson som ytterst avgör hur de olika titlarna ska få tillgodoräkna sig intäkterna ses han som neutral i förhållande till de olika titlarna. Det gör knappast Peter Wolodarski och det är här problemen uppstår.
Men än värre blir det den dagen de ekonomiska problemen visar sig och det blir tal om att dra ner på redaktionernas bemanning eller kanske lägga ner hela titlar. Det är här Peter Wolodarskis tredje roll kommer in. DN:s chefredaktör är inte bara chef för hela allmänna redaktionen, han är också en profilerad opinionsbildare som själv skriver krönikor på ledarplats.
I en roll är han alltså ekonomiskt ansvarig affärsman, i en annan roll är han ansvarig utgivare och chef över tidningens konsekvensneutrala journalistik och i en tredje roll är han opinionsbildare som vill påverka Sveriges politiska utveckling. Jag menar att detta är en roll för mycket, vilket kommer visa sig när de socialdemokratiska andratidningar som Bonnier i dag ger ut, hamnar i ekonomisk kris om ett par år när mediestödet trappats av.
Vem är det som lägger ner Dala-Demokraten om deras nya journalistiska inriktning inte visar sig fungera kommersiellt? Är det ekonomen och affärsmannen Peter Wolodarski eller är det den liberala opinionsbildaren Peter Wolodarski? Även om alla kommer att hävda att detta är ett strikt kommersiellt beslut så kommer det ändå att framstå som att liberala DN lägger ner en politisk motståndare.
Jag kritiserade för ett par år sedan Peter Wolodarski för att han 2019 blandade samman sina tre roller när han som opinionsbildare attackerade Stampens dåvarande ägare Peter Hjörne när han inte ville sälja sina tidningar till Bonnier. Detta är ett tydligt exempel på vad som kan gå fel när en person får väl många roller att spela samtidigt. Och då var Peter Wolodarski fortfarande bara ansvarig för DN:s resultat.
Jag tycker personligen att Peter Wolodarski är en lysande opinionsbildare, han är uppenbarligen också en redaktör med mycket gott omdöme och hans insatser som affärsansvarig har också varit mycket framgångsrika. Men det förtar inte problemet med att han har minst en roll för mycket, något som kommer att bli än värre när affärsansvaret utvidgas till över 50 dagstidningar.
Bonnier söker mediestöd för danska tidskrifter
I detta nyhetsbrev ser det ut som om alla delar hör samman. Först handlade det som mediestöd, sedan om Bonnier. Och nu handlar det om Bonnier och mediestöd.
Danska Journalisten rapporterar att de stora tidskriftsförlagen i Danmark, Bonnier, Aller och Egmont, står för flest ansökningar i det nya stödsystem som just introducerats. Aller och Egmont har sökt stöd för nio titlar vardera medan Bonnier sökt stöd för 13 av sina titlar. Totalt har ansökningar för 45 titlar kommit in. Det totala stödet som finns att fördela uppgår till 30 miljoner danska kronor, ungefär 46 miljoner svenska kronor.
Bonnier Publications ger ut tidskrifter som Illustrerad Vetenskap i fem länder. I Danmark ger förlaget ut 14 titlar, vilken titel förlaget inte sökt stöd för framgår inte. För bara ett decennium sedan var Bonnier Publications en av de allra mest lönsamma delarna av hela Bonnierkoncernen.
Den som är kommersiellt ansvarig för Bonniers danska tidskrifter, enligt Bonniers nya organisation som jag skriver om här ovan, är Peter Wolodarski.
Skicka gärna vidare nyhetsbrevet om du känner någon som du tycker borde läsa Malmsten om Medier.